#FUTBOLCAT 24/7
24 HORES AL DIA, 7 DIES A LA SETMANA
Twitter Facebook YouTube YouTube

OPINIÓ

text Hisenda som tots?
13-01-2013 19:55 per �ngel Garreta

És un dels temes de moda al #futbolcat, però malauradament en l'aspecte negatiu. Diversos clubs catalans de categories no professionals, la majoria de Segona B i Tercera Divisió -curiosament, només de Catalunya-, han estat cridats a 'posar ordre' a casa seva pel Ministeri d'Hisenda.

 

Entre d'altres aspectes, s'obliga als clubs a la regularització de tota persona que desenvolupi una activitat dins la considerada empresa a canvi del més mínim euro (monitors, entrenadors, coordinadors, oficines, premsa, neteja, bar...). La polèmica arriba quan la intenció central d'Hisenda és fer-ho de forma retroactiva, considerant que aquest personal existent acumula deutes amb l'Agència Tributària per tots els anys no declarats. Sumant temporades i temporades enrere, trobem reclamacions al clubs de més de mig milió d'euros. Impagables avui dia per cap club modest del futbol català.

 

No cal dir (i defensar) que les coses cal fer-les com toca i mana la llei, en això i qualsevol altre àmbit de la vida. El futbol, que de vegades ha viscut dins les seves pròpies normes, no té perquè rebre cap tracte diferencial i tirar endavant al marge legal de qualsevol altre gremi, col·lectiu o servei. Fins i tot l´humil monitor que cobra 100€ al mes, per modest que sigui el club, cal legalitzar-lo. No cal espantar-se, no és cap fi del món. Qualsevol expert en la matèria us certificarà que moltes vegades no suposa cap impost ni cost extra per l'entitat (ni IRPF ni res), si se sap regular sota el marc legal correcte (contractes mercantils, derivats, autònoms, etc.). No cal que tothom entri dins el concepte contractual d'assalariat on, llavors sí, seria insostenible tot el sistema. Actualment es pot fer legal sense moure's del pressupost que ja té l'entitat de torn.

 

Un cop dit això, que és la part menys dolorosa i més legalment salvable del problema, el que no considero gens just és fer pagar per anys anteriors. Per quin motiu? Qui estableix quants anys cal retrocedir? Per què primer els clubs modestos i no tota la LFP en ple? Això podria salvar mig estat espanyol només amb el pagament del seu deute històric. Com demostra Hisenda que els monitors hi eren fa sis o set anys? I la gent d'oficines?. Si un Prat, Santboià i qui vingui darrere ha de liquidar encara que sigui a terminis una quantitat desorbitada per cada persona que desenvolupa activitat al club, de forma retroactiva, els seus dirigents ja poden tornar les claus a l'Ajuntament avui mateix i tancar portes, perquè la màgia, més enllà d'un teatre, no existeix.

 

Cal diferenciar bé aquests dos punts. Ser legal, sí. Ofegar amb l'excusa de la legalitat, no. Que en temps de crisi i des d'ara, any 2013, tothom estigui regulat en un club i només es gastin els diners del pressupost, em sembla coherent. Tothom deixarà d'estirar el braç i cada club tindrà aquells futbolistes, entrenadors, monitors, premsa o secretaris que es pugui garantir i pagar legalment. Així hauria d'haver estat sempre i no permetre segons quina vida 'de luxe' de jugadors, representants, directors esportius o altres estaments d'unes suposades categories que fem dir amateurs.

 

No obstant, això no ha de ser excusa per voler fer pagar a entitats que viuen al dia -i com poden- un teòric deute. Això és canalla. És matar, per l'esquena i sense miraments, el nostre futbol més modest. Mentre aquesta situació està sobre la taula de clubs, ajuntaments i Federació Catalana de Futbol, que intenten buscar una via de sortida que desitjo trobin ràpidament, jo personalment seuré a la cadira, còmodament, a veure com Hisenda comença a reclamar diners als clubs professionals d'altíssim nivell i ens fa minvar els efectes de la crisi als modestos. Perquè... ho farà, veritat? Hisenda som tots, oi?









GolCat © copyright 2014  
Desenvolupat per QuintaLinea